OVER ZANGDOCENT MARJON

Ik ben Marjon, eigenaar en zangdocent van Zangstudio Eigenwijs. Ik geef les in diverse stijlen maar ben gespecialiseerd in algemene- en musicalzang. Jarenlang heb ik intensief gewerkt aan de ontwikkeling van mijn eigen zangtechniek en nog altijd ben ik niet uitgeleerd.

Van verlegen slaapkamer zangeres naar zangdocent

Ik kom van heel ver! Hoewel ik altijd al een passie voor zingen had, heb ik jarenlang mijn zang binnen de 4 muren van mijn kamer gehouden. Ik was zo onzeker over het zingen dat ik zelfs geen muziek durfde te kiezen als examenvak. Uiteindelijk heb ik door de jaren heen letterlijk en figuurlijk grenzen verlegd. Daar waar het zingen begon als hobby, werd het in 2012 echt serieus. Ik volgde dat jaar een summer school op een van de beste conservatoria van de wereld: de ‘Royal Academy of Music’ in London. Na deze summer school realiseerde ik me dat ik graag, net als de docenten daar, mijn passie voor zingen over wil brengen op anderen. Ik startte daarom de opleiding Zang Lichte Muziek op de Schumann Akademie. 

Mijn zangervaring

Ik volgde jarenlang zanglessen bij Niels Jacobs (Breda), Lizet van Beek (Breda). Ook deed ik de de EVT Level 1 & 2 cursus bij Alberto ter Doest en volgde ik vele lessen, cursussen, workshops en masterclasses in binnen- & buitenland. Ik leerde zo o.a. van: Mary King (UK), Andrew Byrne (US), Natalie Weiss (US), Karin Bloemen, Ann James (UK), Ann-Marie Speed (UK), Francis van Broekhuizen, Edward Hoepelman, Rein Kolpa en Nurlaila Karim. In 2016 werd ik opnieuw toegelaten tot de summer school op de Royal Academy of Music in London. Dit keer om me nog meer te laten inspireren door de docenten en hun positieve manier van lesgeven.  

Inmiddels geef ik les aan (solo) leerlingen en verzorg ik af en toe workshops of vocal coaching bij koren en (theater)groepen. In iedere les breng ik met veel liefde en passie mijn opgedane kennis en ervaring over op anderen. Om me te blijven ontwikkelen ben ik in juli 2023 gestart met een opleiding bij Andrew Byrne (US), een van de meest inspirerende zangdocenten die ik meegemaakt heb. Hij combineerde zijn uitgebreide kennis van zangtechniek met een jarenlange studie van het menselijke lichaam: The Singing Athlete. Ik heb als doel mij als eerste zangdocent in Nederland en 2e in Europa te certificeren in deze benadering en techniek. 

Koorzang en a capella

Naast solo zang houd ik énorm van koorzang en moderne a capella muziek. Om mezelf ook hierin te ontwikkelen heb ik in 2018 de landelijk erkende basiscursus koordirectie 1 & 2 gevolgd bij Stichting Maestro en deze ook met goed gevolg afgerond. Om de echte Amerikaanse a capella cultuur te ervaren ben ik daarnaast in juni 2018 en 2019 naar Dayton Ohio gereisd voor een deelname aan de muziekdocenten groep op Camp A Cappella.  Een ‘kamp’ waar ik met vele grote namen uit de a capella wereld heb mogen werken. 

Waarom Zangstudio Eigenwijs?

Binnen Zangstudio Eigenwijs is er voor leerlingen ruimte om eigen keuzes te maken. Mijn eigen ervaringen bij verschillende docenten en opgedane kennis benut ik in mijn eigen wijze van lesgeven. Ik weet als geen ander hoe eng het kan zijn om te zingen, ik durfde immers zelf niet voor mensen te zingen. Hierdoor kan ik me goed verplaatsen in de onzekerheden en spanning waar leerlingen tegenaan lopen. Ik heb in de lessen veel aandacht voor het met plezier, technisch gezond en ontspannen zingen. Hierbij richt ik me op een positieve maar ook eerlijke manier op ieders persoonlijke kwaliteiten.In de zanglessen geef ik de studenten tools om bij het zingen bewuste eigen keuzes te maken

Heb je al lang zangles willen nemen maar heb je die stap tot nu toe niet gezet of durven zetten? Stap over die drempel heen en kom lekker op les! Zingen is zo leuk! 

Marjon Pennings
Marjon in de zangstudio